TEMPERATURE DEPENDENCE OF THE SPECIFIC ROTATION OF SUGAR SOLUTION
https://doi.org/10.34822/1999-7604-2022-3-109-113
Abstract
The temperature effect on the rotatory power of optically active substances when using light sources with different wavelengths is determined experimentally for each case. The commonly known data is provided for λ = 589.3 nm. The article determines the temperature dependence of the specific rotation of sugar solution when using a He-Ne laser with a wavelength of λ = 632.8 nm. The experiments are carried out at the temperature range of 20–80 °C for various solution concentrations. The recorded dependence is linear with an angular coefficient of 0.043 degrees℃. As the temperature increases, the value of the specific rotation decreases slightly.
About the Author
A. G. ZavodovskyRussian Federation
Candidate of Sciences (Physics and Mathematics), Associate Professor
E-mail: averin117@mail.ru
References
1. Смирнова Н. Г., Гильдеева Г. Н., Кукес В. Г. Оптическая изометрия и биологическая активность лекарственных средств // Вестн. Москов. ун-та. Сер. 2. Химия. 2012. Т. 53, № 3. С. 147–156.
2. Краткий физико-технический справочник / под ред. К. П. Яковлева. М. : Физматгиз, 1960. Т. 1. 446 с.
3. Орлова А. В., Кондаков Н. Н., Зуев Ю. Ф., Кононов Л. О. Зависимость удельного оптического вращения водного раствора левоглюконата от температуры // Изв. АН. Сер. Химия 2018. № 11. С. 2155–2156.
4. Справочник химика. 2-е изд., Т. 4 / под ред. Б. П. Никольского. Л. : Химия, 1967. 910 с.
5. Государственная фармакопея РФ. Т. 1. М. : Науч. центр экспертизы средств мед. применения, 2015. 1470 с.
6. Орлова А. В., Кононов Л. О. Поляриметрия как метод изучения структуры водных растворов углеводов: корреляция с другими методами // Радиоэлектроника. Наносистемы. Информ. технологии. 2020. Т. 12, № 1. С. 96–107.
7. Косиченко Н. А. Новый подход к осветлителям при полиметрическом методе определения сахарозы // Сахар. пр-во. 2018. № 10. С. 22–24.
8. ГОСТ 12517 – 2013. Сахар. Метод определения сахарозы. М. : Стандартинформ, 2016. 10 с.
9. Датчики / под общ. ред. В. М. Шарапова, Е. С. Полищука. М. : Техносфера, 2012. 624 с.
Review
For citations:
Zavodovsky A.G. TEMPERATURE DEPENDENCE OF THE SPECIFIC ROTATION OF SUGAR SOLUTION. Proceedings in Cybernetics. 2022;(3 (47)):109-113. (In Russ.) https://doi.org/10.34822/1999-7604-2022-3-109-113